Sosyal izolasyon günlerinde çocuk ve ergenler uzun süre evde kalarak ekrana uzun süre maruz kalmaları kaygıyı arttırabilir, uyku düzenini bozabilir, Teknoloji bağımlılığı gelişmesine ve sosyal hayata geri dönüşte bu bağımlılığın devamına sebep olabildiğinden ebeveyn olarak dikkat etmemiz gereken bazı hususlara değinebiliriz.
Anne baba olarak gün içinde tv, cep telefonu, bilgisayara gibi görsel medyada geçirdiğiniz zamanı etkin ve uygun şekilde düzenleyerek model olmalısınız.
Özellikle gece geç saatlerde uykuyu bozacak şekilde karanlık odada yoğun ses ve ışığa maruz kalmalarını engellemelisiniz.
Günlük ekrana maruz kalma süresi belirlenmeli, aşıldığı takdirde diğer günden süre azaltılarak sınır getirilmelidir.
Günün belli saatlerinde ailece telefondan ve televizyondan uzak kalınmalıdır. Kurallar ve sınırlar net olmalı. Bu konuda kendi içinizde ve eşinizle aranızda tutarlı olmalısınız. Tüm bu düzenlemeler yapılırken tartışıp ilişkileri yıpratmadan, çocukların kendi düşüncelerini ve yorumlarını da dinleyerek karar vermelisiniz. Öfke nöbeti de olsa kurallarda net olmalısınız. Aksi halde hem sınır koyamazsınız, hem öfke nöbetleri devam etmiş olur.
Yanlış ve kirli bilgi edinme riski göz önünde bulunularak çocukların sosyal medyada nerelere girdiklerinden haberdar olmalısınız.
Çocuklar teknolojik aletlerin olmayınca zamanı nasıl değerlendireceklerini bilmedikleri için sıkılıp bu cihazlara daha fazla maruz kalabilmektedirler. Bu nedenle aile içi iletişim arttırabilir ve evde ailece beraber yapılabilecek neşeli etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
Yaşça büyük çocuklarda ilgilendikleri konularda beraber internette gezinebilirsiniz.
Cihazların evde ortak kullanım alanlarında, ekranı ebeveynin göreceği yerde, mümkünse masaüstü bilgisayar kullanılmasını sağlamalısınız. Bu hem uygunsuz içeriği hem uzun süre ekrana maruziyete kontrolü sağlar. Cihazların sürekli ulaşılır olması kullanım süresini arttırır. Bu yüzden belli bir süre kullandıktan sonra cihaz kapatılıp kapalı bir yere kaldırmalısınız.
İnternetten öğrenilen bilgiler aile içinde konuşularak yanlışların düzeltilmesine fırsat oluşturmalısınız.
Özellikle küçük çocuklar ekranla meşgulken tek taraflı bilgi ve uyarana maruz kalırlar. Bu durum sosyal etkileşimlerini kısıtlar. İzlediği içerikleri koşulsuz kabul etmeden muhakeme ederek, yorum katarak, konuşup sohbet ederek karşılıklı etkileşim haline çevirmelisiniz.
Tüm bu öneriler doğrultusunda salgın dönemindeki zor süreci daha kontrollü bir şekilde geçirebilirsiniz.
Bir yanıt yazın